Anmeldelser


Foreningen Børns Livskundskab ved psykolog Helle Jensen, Jesper Juul m. flere anbefaler bøgerne: Se her

Hvad mon mørket gemmer ?
anmeldt af Hanne Toxværd
i Fagbladet Skolestart
4. maj 2010
I efteråret udkom endnu en bog af Eva Matjeka. Denne gang handler hendes dejlige ligefremme og underfundige rim om hvad mørket mon gemmer.
Eva Matjeka er ægte og ærlig i sine undrende iagttagelser, som hun skriver sine rim om. Rim som også rummer noget filosofisk, spirituelt og religiøst.
Eva Matjeka kommer langt omkring i versene om mørke, lys og skygger. Om den rolle mørket spiller i vores liv og i naturen. Der er vers der handler om mørket om natten hvor stjernerne og månen lyser op, vers om ens eget indre lys og mørke og vers om hvor vigtig skygge og mørke er, fordi det betyder ro. Meget liv starter i mørke. Denne undring og filosofering er med til at afmystificere skygge og mørke og kan således medvirke til at man ikke behøver at frygte og være bange, men tage det til sig og forholde sig til det.
I slutningen af bogen skriver Eva Matjeka at børn har evnen til at undres, filosofere og se livets mirakler og at hun med sine bøger gerne vil medvirke til at bevare og stimulere denne evne – også hos voksne. Det synes jeg i høj grad lykkes.
Når man læser bogen højt for børn kan den helt sikkert blive grundlag for samtaler om en lang række spørgsmål samt filosofisk snak. Hanne Toxværd.
Finn B. Langgaard
Lysstrejfet
Juli 2010

Se omtale af bøgerne på Jette Hartimmers blog. Klik her

Søren Hauge i
Onlinemagasinet LevendeVisdom
nr. 6, december 2009
Ella Ostermann i
Onlinemagasinet LevendeVisdom nr. 6, december 2009
Evan Bogan i
Netværk december 2009
Skolebiblioteket
Oktober 2009
Nyt Aspekt
November-December 2009
Folkeskolen
27. oktober 2009
Guldborgsund Avis
7. oktober 2009
Lolland-Falsters Folketidende
3. oktober 2009
Kristelig Dagblad
19. september 2009
To du får glæde af!

Der er dage hvor himlen er blå som jomfru Marias kappe og det er en fryd . Den fornemmelse kan også opleves ved læsning af noget vedkommende, og det er den fryd læseren får fra første til sidste side i Eva Matjekas og Vif Dissings Har du Tid?
Bogen er forklædt som “barnebog” til højtlæsning….det er synd for Albert Einstein, at han aldrig fik den bog at se i levende live. Tiden som fænomén, som filosofisk begreb, er taget lige på kornet - men så uskyldigt og humoristisk som Halfdan Rasmussen kunne have gjort det i sine bedste øjeblikke .Tillykke til det danske sprog. Det kan endnu!
Og ned på knæ for Vif Dissing: hun har givet tiden skikkelse af en nar! Mandlig! Som på forsiden ligger og ta´r en lur, mens en kratlusker - bedstefar? - med et barn ved hånden og snadde i munden er på vej ud i verden. Dén bog må du ikke gå glip af den er go` til sjæle på 103 og 3.
Visdom for viderekomne; og visselullefriske.

Eva Matjeka er også ophav til teksterne i billedbogen Blomsternes indre Liv. Her hedder tegneren Peter Fich Christiansen. Og her er stemningen en anden - blomster-glæde, poesibog med strejf af devatro, ufortyndet fryd over blomstenes eventyrlige renfærdighed… den hellige Frans fra Assisi ville garanteret glæde sig over både ord og billeder….også dem kan man fordybe sig i; jeg vil ikke afvise at man bliver et bedre menneske af øvelsen!
I 50.000 har mennesket givet sig tid til at danne børnene med ord og tanker før sovetid. På dén manér blev vi mennesker …… her er chancen igen…..
Evan Bogan.
Netvæk august 2009
af Evan Bogan
Anmeldelse fra bladet Skolestart Boganmeldelse:

Titel: Har du tid?
Forfatter: Eva Matjeka
Illustrationer: Vif Dissing
Sidetal: 30
Pris: 99,00 kr
Forlag: Facet, Vandværksvej 20 B, 4581 Rørvig, Tlf.: 4839 0015. www.forlaget-facet.dk


Denne bog er fyldt med nogle dejlige finurlige små vers om, hvordan vi kan opfatte tiden. Kan den måles, hvordan går den, kan den stå stille, kan den lægge sig til at sove og hvad er tid? Det er blot nogle af de spørgsmål som E.M. stiller i sine små vers. Vif Dissing har lavet nogle dejlige farvede illustrationer, i en rolig og næsten lidt romantisk stil, hvor tiden er blevet til et væsen.
Der er god mulighed for at gøre en række filosofiske overvejelser med børnene i forbindelse med oplæsningen. Overvejelser hvor vi stopper op og giver os tid til nærvær med børnene om de nære ting, om fordybelse og refleksion og til den undren som børnene kan udtrykke.
Bogen er også god at læse op mens børnene sidder eller ligger og slapper lidt af, men samtidig kan byde ind med kommentarer undervejs.

Hanne Toxværd
Har du tid?

Har du tid?
En boganmeldelse i Børn i Byen

”Mor, vil du gerne læse en bog for mig?”, spørger den 6-årige. Jeg skæver til uret og tænker på sengetid, vasketøj, opvask og madpakkerne til i morgen. ”Ja”, svarer jeg håbefuldt, ”jeg skal bare lige…” Tiden er knap. Eller er den?

”Har du tid?” er titlen på en fin lille bog, skrevet af Eva Matjeka, netop over emnet ”tid”. Den handler om børns forundring over hvad tid er, om hvordan de gerne vil bruge tiden og deres manglende forståelse for voksnes hang til at hænge i klokkestreng.

Bogen er skrevet som små digte med rim og tager udgangspunkt i barnets ønske om, at den voksne kunne have mere tid til at være sammen i. Sproget er opfindsomt og sprudlende og sætter smil på læben hos den barnlige - og den voksne læser.

Og bare de dog ville
Bruge tiden på at spilde
Den på mig!

Digtene handler om tid gennem kropsfornemmelser, sanseindtryk og følelser, og det kommer til udtryk gennem metaforer og beskrivelser. Sproget leger med tiden og fokus gennem bogen er nærværet med nuet.

Tid til at svømme med vilde delfiner
Og til at se om en havtaske griner
Tid til at sejle en sejlbåd med sejl
Og til at snegle sig efter en snegl.

Alle digtene er akkompagneret af glade og imødekommende illustrationer, malet med akvarel og tuschpen af Vif Dissing. En lille stribet ”tidsdrage” går igen på de fleste sider og følger barnet gennem historien. En drage, som med urskive som ansigt lever i tiden, går i stå, blæser med, undrer sig og giver plads til tidsfordriv. Skønne farver og motiver, som man har lyst til at dvæle ved.

En fin bog, som kan danne grundlag for god snak mellem forældre og børn om begrebet tid. Vellykket poetisk og filosoferende fundering over tiden. Og samtidig en lille opfordring til os voksne om at have lidt mere tid, være mere tilstede og nyde tiden lidt mere.

Tiden vises på et ur
Altså hvis det stadig dur
Tiden bli’r jo ved at gå
Selvom uret går i stå!



Har du tid? Eva Matjeka, Forlaget Facet 2008, 30 sider, fra ca. 4 år

Af Line Fjord
Den 15. april 2009
Magasinet Naturli
Februar 2009
Redaktionschef Lise Nehm
Psykologi
Oktober 2008
Lys-strejfet
Oktober 2008
Bent Rasmussen, redaktør af "SKOLEBIBLIOTEKET",
September 2008.
Lolland - Falsters Folketidende
4. September 2008
Charlotte Haase`s omtale i www.oestrogen.dk
www.birgittefich.dk
16. April 2008
Lys-strejfet
April 2008
Lolland - Falsters Folketidende
22. Februar 2008
Børn i byen
Juli 2009
Liv og Sjæl
August 2007
Psykologi
Maj 2007
Lys-strejfet
Marts 2007
Lolland - Falsters Folketidende
3. Marts 2007
Psykologi
Februar 2007
Den nye Verdensimpuls
December 2006
Lys-strejfet
Juni 2006
Visdoms Magasinet
Marts 2006
Hvor kommer farverne mon fra?

En esoterisk børnebog

En børnebog, som beskæftiger sig med den bagvedliggende virkelighed. Det møder man ikke hver dag. En oplæsningsbog til førskole- og indskolingsalderen, som har en duft af Halfdan Rasmussen sine steder, og er underfundig, lys og med livsglæde.

Den opfylder kravene til en god børnebog: Børnene forstår den og bjergtages af de umiddelbare observationer, som de selv har lagt mærke til og nu får sat ind i en større sammenhæng.Og de voksne fanger de små glimt af en højere virkelighed, som indgår enkelt og ligetil. Illustrationerne passer glimrende til den letflydende poesi.

Digtene relaterer - ifølge forlaget - til menneskets indre chakrapunkter og tilhørende energier. Og skabningens mysterium - og skaberen - inddrages sågar. .. og mon hvide stråler står/som en krans om vores hår?
Gunnar Hansen
13. november 2004




Endvidere er jeg også meget glad for følgende anmeldelser: